Conservation architects in Gloucester

KODAs Conservation architects in Gloucester are appointed to carry out repairs, renovations and an extension at this fine Grade II listed cottage.Located in rural Gloucestershire, Wishing Well Cottage is located within the extensive grounds of a large manor house. The property originally formed the grounds keepers cottage and later the vallets accommodation with garaging for a new invention - the motor car. The property was built during the mid 19th Century alongside the main house and as such, is grade II listed. Featuring decorative brick arches, the property had been extensively altered from it original form. 

The estate was largely supported by extensive farm land and forestry activities, supplying timber supports for nearby mining. Serving the Manor were formal gardens and a walled kitchen garden which focused on preparing planting for the gardens and vegetables for the kitchens.  The kitchen garden are protected and  enclosed by tall and imposing brick walls, creating a private contrast to the expansive parkland estate. The Cottage is build directly off this enclosing walls which has been expressed throughout the proposals.

Following investigation in to the property history and its historic development, KODA architects have been detailing extensive renovation and repair works to this fine cottage. The proposals comprise of a large extension to the north, restoring the now lost gardening structures in providing retirement accommodation.

Project Information

Client: Private Client
Listed: Grade II
Budget: £500,000.00
Construction Date: 19th Century
Location: Gloucestershire
Local Authority: Forest of Dean
Structural Engineer: BTA Design Ltd
Ecologist: Tyler Grange Ltd.
Asbestos Consultant: EMS Ltd. 
Windows and Doors: KLOEBER
Waterproofing: Newtown Waterproofing
Brick Matching: Imperial Bricks
Status: Planning 

Conservation Architects in Gloucester

The contemporary extension is open plan which we have located the main living and family areas with access into the private walled garden. Dissecting this open plan extension are four new, bespoke steel trusses which help divide up the internal volume. 

The design team at KODA architects have been careful to play with the internal light level as a contrast to the smaller, darker spaces in the listed cottage. A large east window captures morning light into the breakfast area, roof lights drawn light throughout the day and feature windows attract late afternoon light. 

To the exterior, the extension is subservient to the existing building, allowing the project to read easily as a later addition. The existing and historic fabric has been carefully restored and repaired, allowing the property to serve its inhabitants for a long time to come.