The Old Vicarage | Presteigne

Heritage Extension | Powys

Located in a prominent position near Prestigne, Powys this fine grade II listed property was built by Sir Gilbert Scott’s office towards the end of the 19th Century. Built originally as a vicarage for the near by church of St. Andrew, the property is a testament to Victorian Gothic Revival architecture and resolve with all the building materials being brought in from as far as the Cotswolds. 

The property boasts fine Victorian Gothic features such as dominant roofscapes with polychromatic slating and decorative finials. The interior is equally spectacular with fine wood carving, fireplaces and staircase. As with many older properties, the service areas are located to the rear of the property and are subservient to the main living areas which are located to the front of the property, as such, the kitchen is small and disconnected from garden. As we lead a less formal lifestyle, the kitchen has become the focus of the family environment. 

Project Information

Client: Private Client
Listed: Grade II
Budget: Undisclosed 
Construction Date: 19th Century
Location: Powys
Status: Planning & Listed Building Consent

KODA architects were commissioned to carry out remodelling of the existing kitchen and dining areas as well as a carefully considered extension which would sit comfortably with the property. The kitchen and living space would be reformed to address extensive views over the rolling Powys landscape to the rear. 

The extension uses the existing, grand house as a precedent to inform the proposed. The single storey extension uses a rolled lead flat roof and Cotswold stone coins to the new main new corner. The open plan kitchen focuses the views outward over the valley allowing the building to be carefully adapted to serve a busy family again. 

Wishing Well Cottage | Gloucestershire

Conservation architects in Gloucester

KODAs Conservation architects in Gloucester are appointed to carry out repairs, renovations and an extension at this fine Grade II listed cottage.Located in rural Gloucestershire, Wishing Well Cottage is located within the extensive grounds of a large manor house. The property originally formed the grounds keepers cottage and later the vallets accommodation with garaging for a new invention - the motor car. The property was built during the mid 19th Century alongside the main house and as such, is grade II listed. Featuring decorative brick arches, the property had been extensively altered from it original form. 

The estate was largely supported by extensive farm land and forestry activities, supplying timber supports for nearby mining. Serving the Manor were formal gardens and a walled kitchen garden which focused on preparing planting for the gardens and vegetables for the kitchens.  The kitchen garden are protected and  enclosed by tall and imposing brick walls, creating a private contrast to the expansive parkland estate. The Cottage is build directly off this enclosing walls which has been expressed throughout the proposals.

Following investigation in to the property history and its historic development, KODA architects have been detailing extensive renovation and repair works to this fine cottage. The proposals comprise of a large extension to the north, restoring the now lost gardening structures in providing retirement accommodation.

Project Information

Client: Private Client
Listed: Grade II
Budget: £500,000.00
Construction Date: 19th Century
Location: Gloucestershire
Local Authority: Forest of Dean
Structural Engineer: BTA Design Ltd
Ecologist: Tyler Grange Ltd.
Asbestos Consultant: EMS Ltd. 
Windows and Doors: KLOEBER
Waterproofing: Newtown Waterproofing
Brick Matching: Imperial Bricks
Status: Planning 

Conservation Architects in Gloucester

The contemporary extension is open plan which we have located the main living and family areas with access into the private walled garden. Dissecting this open plan extension are four new, bespoke steel trusses which help divide up the internal volume. 

The design team at KODA architects have been careful to play with the internal light level as a contrast to the smaller, darker spaces in the listed cottage. A large east window captures morning light into the breakfast area, roof lights drawn light throughout the day and feature windows attract late afternoon light. 

To the exterior, the extension is subservient to the existing building, allowing the project to read easily as a later addition. The existing and historic fabric has been carefully restored and repaired, allowing the property to serve its inhabitants for a long time to come. 

 

Contemporary House Extension Hereford

Tillington Common | Herefordshire

Contemporary House Extension Hereford

Contemporary House Extension Hereford

KODA architects were commissioned to carry out a contemporary house extension in hereford to an existing property as well as a carefully considered remodelling to reform the property, maximising outward views over the countryside. 

Located in rural Herefordshire, this traditional stone farm house Is nestled at the foot of Tillington Hill and surrounded by an extensive woodland to the north. To the east and south, the property benefits from expansive views over private farmland, Herefordshire countryside and glimpsing the Malvern Hills on the horizon. 

Using high quality materials of Cotswold Dressed Stone and rubble Herefordshire grey sandstone walling, the property had been previously extended focusing living areas and views out towards an internal courtyard, away from the main views to the East.

Project Information

Client: Private Client
Budget: Undisclosed 
Construction Date: 19th Century
Location: Herefordshire
Local Authority: Herefordshire
Status: Planning

Contemporary House Extension in Hereford

KODA architects carried out a full feasibility study investigating various options for a Contemporary House Extension Hereford and the proposed remodelling. It was quickly discovered that the property was not addressing one of the key characteristics the site had to offer and this was maximising the views out of the house over the countryside. 

Interventions focused in refocusing the family areas to the east of the property, whilst back of house areas such as utility rooms and toileting were moved to the rear. The existing property had small, traditional openings which confined the the views, making the internal spaces darker and enclosed.

As a contrast to this, a new extension was proposed to which would flood the internal environment with natural light and allow uninterrupted views. The added effect was to form an asymmetric contemporary extension with terrace, where the new kitchen and dining areas could spil out into.

Contemporary House Extension Hereford